Zo werk je onderwijsachterstanden weg

terug naar school

Door de huidige crisis heeft nagenoeg iedere leerling onderwijsachterstanden opgelopen. Wat natuurlijk niet gek is: de scholen zijn maanden lang dicht geweest. Het is wel duidelijk inmiddels dat het effectiever is om een leraar voor de klas te hebben in plaats van iedere leerling thuis achter een schermpje. Dat de achterstanden er zijn is een feit, maar hoe werken we de achterstanden zo snel mogelijk weg? Daarover meer in dit artikel. 

Steun van de overheid

Gelukkig hebben we in Nederland een overheid die ons te hulp schiet. Er is ruim 8,5 miljard euro uitgetrokken om scholen hulp te bieden. 

Met alleen geld ben je er natuurlijk niet, het gaat erom wat er met het geld gebeurt. Elke school kan aanspraak maken op extra geld, daarvoor moet de school wel met een goed plan komen. 

Goede docenten

Goede docenten zijn in dit proces ontzettend belangrijk. Een groot deel van de oplossing zijn de docenten. Maar dat is nou juist het probleem, er is een groot tekort aan docenten. En daarnaast is er een groot uitval van docenten door ziekte of burn outs. 

Dit tekort maakt dat het extra belangrijk dat er goede sfeer heerst in het lerarenteam. Een goed lerarenteam is groot deel van de oplossing. Zij staan voor elkaar klaar, en helpen elkaar waar nodig. Het is belangrijk dat er onder de leraren een verbetercultuur heerst. Dit is een cultuur waarin iedereen erop gebrand is de school en het lesmateriaal week in week uit beter te maken en dus te verbeteren. 

Tot slot is het dus belangrijk dat je kunt bouwen op een sterk en flexibel lerarenteam. Er is geld genoeg, maar daarmee los je niet alles op. Dit geld moet geïnvesteerd worden in goede mensen en een goede sfeer. 

Bron